Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νικη] Ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση της κατάληψης Libertatia
Τετάρτη 29 Μάρτιος 2023, 08:00pm
Επισκέψεις : 1245
από Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
diax 23 
Τον Ιανουάριο του 2018 η κατάληψη Libertatia δέχτηκε εμπρηστική επίθεση από φασίστες κατά τη διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, με αποτέλεσμα τον ολοκληρωτικό της εμπρησμό. Καλέστηκε άμεσα από την πολιτική συνέλευση της κατάληψης συνέλευση αλληλεγγύης, η οποία έτρεχε για 8 συνεχόμενους μήνες κινήσεις αλληλεγγύης για την πολιτική υπεράσπιση της ανοικοδόμησής της πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και υλικά. Αφού, λοιπόν, κατοχυρώθηκε, μετά από αρκετή προσπάθεια και πολλούς τόνους καρβουνιασμένων αντικειμένων, η παρουσία μας στον χώρο -έχοντας δημιουργήσει κι έναν πυρήνα αλληλέγγυων ανθρώπων γύρω από το όλο εγχείρημα- καλέστηκε ανοιχτή διαχειριστική συνέλευση. 
 
   Αρχικός σκοπός της συγκεκριμένης συνέλευσης ήταν η πλήρης επαναλειτουργία της κατάληψης μέσω και του αγώνα της ανοικοδόμησης που είναι κι ένα από τα κύρια πράγματα με τα οποία ασχολείται μέχρι και σήμερα. Βρισκόμαστε κάποιες φορές μέσα στη βδομάδα για να φτιάξουμε ξανά με μεράκι, υπομονή κι επιμονή το «σπίτι» που θα στεγάσει την ανάγκη μας για οργάνωση της συλλογικής μας ζωής σε όλα της τα πεδία, αυτοοργανωμένα, αντιιεραρχικά, καλλιεργώντας μια συλλογική κουλτούρα δημιουργίας και αμφισβήτησης του υπάρχοντος. Ωστόσο η προσπάθεια μας αυτή δεν έμεινε απαρατήρητη από τους μηχανισμούς του κράτους. Μέσω της Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης και με την πρόφαση της φθοράς του κτιρίου, κλιμάκιο εντεταλμένων του Υπουργείου Πολιτισμού μαζί με μπάτσους και ασφαλίτες έχουν εισβάλει στην κατάληψη τρεις φορές (4/11/19, 17/07/20, 23/08/20), κατάσχοντας εργαλεία ανοικοδόμησης και συλλαμβάνοντας τους ανθρώπους (16 στο σύνολο) που αγωνίζονταν τόσο καιρό να το ξαναχτίσουν. Όμως, παρά τις διώξεις και τα τόσα κλεμμένα εργαλεία, εμείς έχουμε κατορθώσει μέχρι στιγμής να επισκευάσουμε το μικρότερο κτίριο της κατάληψης (το οποίο στεγάζει τις δομές της) και να ξαναφτιάξουμε από το μηδέν τη σκεπή του μεγάλου κτιρίου. Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι η κατάληψη να αναγεννηθεί ολοκληρωτικά. Γι’ αυτό η διαχειριστική συνέλευση θέλουμε να είναι μια ανοιχτή διαδικασία για τον κόσμο του αγώνα, για άτομα και ομάδες με φρέσκιες ιδέες για να δώσουμε ζωή στο κτίριο και να συνυπάρχουμε αρμονικά, έχοντας συνειδητά την ευθύνη για τη λειτουργία του χώρου. Δεν επιθυμούμε τη λειτουργία της μέσω μιας απόλυτης πολιτικής συμφωνίας, αλλά προσπαθούμε να συνυπάρχουμε, δημιουργώντας μια κουλτούρα αγώνα, αντίστασης και συλλογικής ζωής. Αυτό δεν σημαίνει την απουσία της πολιτικής, καθώς η συγκεκριμένη συνέλευση παίρνει θέση για ζητήματα όπως η καταστολή και η μάχη ενάντια στον φασισμό, ενώ τα χαρακτηριστικά της είναι ξεκάθαρα αναρχικά, ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, την ιεραρχία. Η συνέλευση είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στις 20.00.
 
   Γενικότερα, στην κατάληψη Libertatia δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή οι συνελεύσεις της διαχειριστικής, της πολιτικής ομάδας, του δικτύου καλλιτεχνών και της ομάδας βιβλιοθήκης.
 
Τοποθεσία Κατάληψη libertatia

Πρόσφατα άρθρα