Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

[Θεσ/νίκη] Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις συλληφθέντες/είσες από την ανακατάληψη της Mundo Nuevo
Παρασκευή 17 Μάρτιος 2023, 10:30am
Επισκέψεις : 1024

Κάλεσμα αλληλεγγύης στους/στις συλληφθέντες/ συλληφθείσσες από την ανακατάληψη της Mundo Nuevo, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης 17/3 στις 10:30

ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

Ανθρώπινο λάθος, αστοχία υλικού, ατομική ευθύνη, κακιά στιγμή, τα «Τέμπη», όποια δικαιολογία κι αν μεταχειρίστηκε το μπλοκ εξουσίας για να αποκρύψει τις ευθύνες του για το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, χρησιμοποιώντας ως υποχείρια τα ΜΜΕ, η αλήθεια είναι ότι ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

Οι τεράστιες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ειδικότερα την 8η Μάρτη αλλά και οι σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις απέδωσαν τις ευθύνες για το δυστύχημα που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων ως όφειλαν: στο κράτος, το πολιτικό προσωπικό, την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων. Η ίδια η κοινωνική βάση κατανόησε και κατήγγειλε τη σύγκρουση στα Τέμπη ως ένα κρατικό και καπιταλιστικό έγκλημα.

Και είναι τέτοιο γιατί μόνο η ασύλληπτη κρατική αδιαφορία για τις ανθρώπινες ζωές συνδυασμένη με το πάθος για όλο και μεγαλύτερα κέρδη των ιδιωτικών εταιρειών μπορούσαν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις και τελικά να διαπράξουν αυτό το μαζικό έγκλημα.

Τούτο το έγκλημα δεν είναι ασφαλώς το πρώτο που συντελείται, το κράτος και οι πολιτικοί ιθύνοντες όλων των αποχρώσεων έχουν μια ατελείωτη σειρά παρόμοιων παραδειγμάτων, από την ελλιπέστατη διαχείριση στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είτε ακόμα στην απολύτως συνειδητή εγκληματική πολιτική έναντι των μεταναστών ή με τα ολοένα και πιο συχνά φαινόμενα αστυνομικής βίας, η οποία νοιώθει νομιμοποιημένη τη δολοφονική της δράση εναντίον των απόκληρων όπως ο Φραγκούλης ή ο Σαμπάνης.

Η συγκέντρωση της οργής στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει να κάνει με το αδιανόητο της φύσης του συμβάντος, το οποίο αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι είναι απολύτως αδύνατον να συνεχίζει να αποφασίζει για τη ζωή μας αυτή η εγκληματική κλίκα δολοφόνων και απατεώνων που αποκαλείται «κυβέρνηση». Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε όλη τη σαθρότητα του κράτους και της λογικής του κέρδους. Άπειροι εργαζόμενοι σε πόστα υψηλής ευθύνης, μονές βάρδιες για τη μείωση του εργατικού κόστους, απόλυτη αδιαφορία για τα πρωτόκολλα ασφάλειας, καμία πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που οδήγησε τόσους δεκάδες ανθρώπους σε έναν απρόσμενα βίαιο και ακατανόητο χαμό.

Λέμε εδώ και χρόνια ότι η απομείωση της αξίας της ανθρώπινης ζωής όπως συντελείται από τις διαχρονικά εγκληματικές πολιτικές του κράτους και τις επιταγές του κεφαλαίου διαμορφώνουν ολοένα πιο δολοφονικά περιβάλλοντα. Σήμερα η αίσθηση στην κοινωνική βάση είναι ότι έχουμε βρεθεί στη μέση ενός ακήρυχτου πολέμου. Και όντως έτσι είναι, πρόκειται για τον αέναο και ανηλεή πόλεμο που έχει κηρύξει η κυριαρχία στις υποτελείς τάξεις, στους εργαζόμενους, τους φτωχούς, τους νέους.

Η αντίσταση ωστόσο πλέον σε αυτό το επικίνδυνο και απάνθρωπο καθεστώς έχει πάρει έναν χαρακτήρα πολύ πιο μαζικό, πιο συνειδητοποιημένο, πιο ριζοσπαστικό. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις κόσμου που διαμαρτύρεται για το έγκλημα στα τρένα, συνάντησαν τις πρωτοφανείς σε διάρκεια, αγωνιστικότητα και ριζοσπαστικότητα κινήσεις αντίστασης του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίες κοινωνικοποίησαν και πάλι με υποδειγματικό τρόπο το καταληψιακό παράδειγμα, καταλαμβάνοντας σειρά θεάτρων και σκηνών. Ταυτόχρονα το φοιτητικό κίνημα που δεν έσκυψε το κεφάλι όλο αυτό το διάστημα επανέρχεται στην αιχμή του δόρατος κατά του αυταρχισμού και της κρατικής βίας, και πάλι η ριζοσπαστική δράση μέσω των καταλήψεων των σχολών δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Τέλος, η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ ήρθε να πλαισιώσει όλα τα παραπάνω και να αναδείξει το κοινό νήμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.

Όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν μια έκρυθμη κοινωνική κατάσταση και μια ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση μέσα στην οποία δρουν και οι αγωνιστές του οργανωμένου αναρχισμού, όντας σε διαρκή επαφή με τον κόσμο που αγωνίζεται σε πλατείες και δρόμους, σε συνελεύσεις και συλλόγους, σε σωματεία και συνδικάτα.

Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποτελεί έναν ακόμα τρόπο ανάδρασης με το ευρύτερο κοινωνικό κίνημα, μια ανατροφοδότηση της ριζοσπαστικής αντίστασης, ένα λογικό βήμα για το μεγάλο άλμα της σύγκρουσης με τον ολοκληρωτισμό. Τοποθετεί ξανά τους αναρχικούς αγωνιστές σε θέση μάχης με τον κρατικό μηχανισμό και την καταστολή, και επιθυμεί να γίνει άλλο ένα - κατειλημμένο- σημείο αναφοράς του κοινωνικού αγώνα: των εργαζομένων, των νέων, των φοιτητών, των ανέργων, των καλλιτεχνών, των ανθρώπων που αντιδρούν στον ζόφο της πραγματικότητας, προτάσσοντας την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, οραματιζόμενοι έναν κόσμο όπου οι ζωή δεν θα τίθεται υπό διαρκή αμφισβήτηση από το κέρδος και την εξουσία.

Καλούμε εκ νέου: φοιτητικούς συλλόγους, μαθητικές ομάδες, εργατικά σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, κατειλημμένους χώρους, όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, όσους αγωνίζονται, να εκδώσουν ανακοινώσεις στήριξης και κυριότερα να στηρίξουν ενεργά την κατάληψη Mundo Nuevo.

Οι κατειλημμένοι χώροι αποτελούν εφαλτήρια των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, η υπεράσπιση και η υποστήριξή τους αποτελεί ζήτημα κορυφαίας σημασίας για όλο το ριζοσπαστικό, φοιτητικό, εργατικό, κοινωνικό και αναρχικό κίνημα.

Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo πριν από οτιδήποτε άλλο σημαίνει ότι διεκδικούμε να πάρουμε ένα κομμάτι της ζωής μας πίσω από τα ματωμένα χέρια πολιτικών, αστυνομικών, δικαστών και επιχειρηματιών. Κι αν αυτοί για να την αδειάσουν χρειάστηκε να τη διαρρήξουν μέσα στο πυκνό σκοτάδι της νύχτας, η δική μας επιστροφή δεν μπορούσε παρά να γίνει μέρα μεσημέρι, μέσα στο αποκαλυπτικό φως του κοινωνικού κινήματος, γέννημα θρέμμα του οποίου είναι και το κτήριο της Mundo Nuevo, όπως θα είναι και ο νέος κόσμος που φτιάχνουμε ήδη.

Η ανακατάληψη της Mundo Nuevo απαντήθηκε με την άμεση και βίαιη επίθεση της αστυνομίας στον αλληλέγγυο κόσμο και στην περιφρούρηση του κτηρίου. Κρότου λάμψης και χημικά έπνιξαν για ακόμα μία φορά το στενό της Φιλίππου. Οι ένστολοι δολοφόνοι σήκωσαν ξανά τα ήδη ματωμένα χέρια τους για να χτυπήσουν τον κόσμο του αγώνα. Πριν λίγο οι 15 σύντροφοι και συντρόφισσές μας που βρίσκονταν μέσα στην κατάληψη συνελήφθησαν. Το συμπέρασμα είναι ένα. Το κράτος δολοφονεί δίχως ίχνος μετάνοιας, και είναι αποφασισμένο να σαρώσει οποίο κομμάτι της κοινωνίας αντιστέκεται. Εμείς όμως από μεριάς μας καταστήσαμε σαφές πως όχι μόνο θα συνεχίζουμε με πίστη, συνέπεια και μαχητικότητα να αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα, αλλά και πώς η Mundo Nuevo θα επιστρέψει μια και καλή στα χέρια του κινήματος.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/ις συλληφθέντες/είσες από την σημερινή ανακατάληψη της Mundo Nuevo, αύριο Παρασκευή 17/03 στι 10:30 στα Δικαστήρια.

Η MUNDO NUEVO ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΖΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ | ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΔ 85/2022

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4777

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Κυβερνήσεις, δικαστές, δήμαρχοι, πολιτικοί είστε προσωρινοί,

ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ!

Κατάληψη Mundo Nuevo

Τοποθεσία Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα άρθρα