Η Primera Linea (Πρώτη Γραμμή) , είναι μία οργάνωση της κοινωνικής βάσης με σκοπό την αντιμετώπιση της κρατικής βίας που γεννήθηκε μέσα στον δρόμο που διαμόρφωσε η Χιλιανή Εξέγερση. Οι κοινωνικές και ταξικές συνθήκες, το έδαφος στο οποίο δημιουργήθηκαν οι μακροχρόνιες αιτίες για το ξέσπασμα της εξέγερσης είναι σχετικά γνωστές: Οι καταπιεσμένοι της Χιλής έχουν αντιμετωπίσει για δεκαετίες μία συνολική επίθεση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Από τη Χούντα του Πινοσέτ ως τις δημοκρατικές κυβερνήσεις, το καθεστώς επέβαλε για σειρά χρόνων επαχθή μέτρα λεηλασίας του κοινωνικού πλούτου, ιδιωτικοποιήσεων και σκληρών κατασταλτικών μέτρων, ενώ ο αποικιακός πόλεμος του Χιλιανού κράτους ενάντια στους Μαπούτσε (αλλά και η αντίστασή τους) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

  Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις του Οκτωβρίου του 2019 ενάντια στην αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με μεγάλη συμμετοχή μαθητών, κατέληξαν σε γεγονότα που αποτέλεσαν το έναυσμα για την εξέγερση. Μόνο στο Σαντιάγο και στην αρχική φάση της εξέγερσης χτυπήθηκαν πάνω από 40 αστυνομικά τμήματα καθώς και εκατοντάδες καπιταλιστικοί στόχοι, ενώ στους δρόμους της πρωτεύουσας βρέθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές. Η μαζικότητα η αντοχή και η επιμονή των Χιλιανών εξεγερμένων διέλυσε κάθε αμφιβολία για την πραγματική φύση του κράτους και την φύση της εξουσίας του και επί δημοκρατίας. Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και τις υποσχέσεις για αυξήσεις στους μισθούς η μία μετά την άλλη γειτονιές και πόλεις στη Χιλή έμπαιναν στην μάχη. Με την κήρυξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και τον στρατό στους δρόμους ο Πινιέρα προσπάθησε να διασώσει το καταρρακωμένο κύρος της εξουσίας του με το βασικότερο όπλο κάθε εξουσίας: Tη βία. Με βασανιστήρια, δεκάδες δολοφονίες, εξαφανίσεις αγωνιζόμενων, εκατοντάδες στη φυλακή και χιλιάδες τραυματισμούς το Χιλιανό κράτος θέλησε να επαναφέρει τον τρόμο του Πινοσέτ απέναντι σε μία κοινωνία που για δεκαετίες ολόκληρες μετράει πληγές από την δικτατορία.

  Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και απέναντι σε μία κατασταλτική επίθεση με στρατιωτικοποιημένα χαρακτηριστικά, η οργάνωση της αντιβίας των από τα κάτω έγινε ζήτημα που καθόρισε την δυνατότητα της ύπαρξης και της συνέχειας του αγώνα. Η Primera Linea λειτούργησε μέσα στους δρόμους με τρόπο καθοριστικό για την υπεράσπιση των διαδηλωτών. Συγκροτώντας ομάδες επιφορτισμένες με διαφορετικά καθήκοντα αλλά και διατηρώντας ταυτόχρονα μία δομή μη συγκεντρωτική ώστε να μην είναι ευάλωτη σε «χειρουργικά» κατασταλτικά χτυπήματα οι αγωνιστές της Πρώτης Γραμμής λειτούργησαν ως ασπίδα και δόρυ για μεγάλα πλήθη απέναντι στα αφηνιασμένα κατασταλτικά στρατεύματα. Η Primera Linea ακολούθησε ένα μικτό οργανωτικό μοντέλο σε ότι αφορά την διάταξη των πυρήνων της συγκρότησής της, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν ως κέντρο το έδαφος, τη γειτονιά και άλλους την εμπιστοσύνη από κοινές πολιτικές διαδρομές, αρκετές φορές με μία μίξη και των δύο.

  Η παρουσία της Πρώτης Γραμμής στο δρόμο συμπύκνωσε και οργάνωσε την ιστορική εμπειρία χιλιάδων εξεγερσιακών γεγονότων στο παρελθόν: Δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες η κάθε μία επιφορτισμένη με ένα συγκεκριμένο πρακτικό ρόλο. Άλλες ομάδες ανέλαβαν την προστασία των διαδηλώσεων από τις εφορμήσεις των Χιλιανών ΜΑΤ κρατώντας ασπίδες και δημιουργώντας ευκίνητα οδοφράγματα, άλλες τον καθαρισμό του χώρου από τα δακρυγόνα, άλλες τις ρίψεις με σφεντόνες και άλλες την περίθαλψη των τραυματιών. Παρόλο που αυθόρμητα αυτού του είδους η διάκριση ρόλων στοιχειακά έχει υπάρξει πολλάκις σε εκατοντάδες αντίστοιχα γεγονότα,αυτή τη φορά υπήρξε μία ειδοποιός διαφορά: Η ανάληψη αυτών των ρόλων σε βάθος χρόνου από συγκεκριμένες ομάδες και η συστηματική συνεργασία τους, επέτρεψε την βελτίωση των λειτουργιών τους και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, καθώς και την εισαγωγή καλύτερων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κατασταλτικής βίας. Laser χρησιμοποιήθηκαν μαζικά για την παρενόχληση των αστυνομικών drones και το μπλοκάρισμα της όρασης των μπάτσων και σε συνδυασμό με την ταχύτερη εκκαθάριση των δρόμων από τα δακρυγόνα και την ταυτόχρονη κάλυψη από τις ομάδες «ασπίδας», οι εξεγερμένοι κατάφεραν να ανακόπτουν τις κατασταλτικές επιθέσεις και να αντεπιτίθονται.

  Η συνεισφορά της Πρώτης Γραμμής δεν υπήρξε κρίσιμη μόνο σε ότι αφορά το υλικό επίπεδο. Μία από τις βασικότερες λειτουργίες της κατασταλτικής μηχανής είναι αυτή της πρόκλησης και τις διάχυσης του φόβου, απέναντι σε όσους αντιστέκονται. Η ύπαρξη ενός σχηματισμού που στέκεται με συνέπεια απέναντι στις ορδές των φρουρών του καθεστώτος εμψύχωσε πολλές χιλιάδες ανθρώπων που χωρίς να συμμετέχουν στις ομάδες της Πρώτης Γραμμής αναγνώρισαν σε αυτές μία απαραίτητη γραμμή άμυνας, έναν αδιαμφισβήτητο σύμμαχο στη δυνατότητά τους να διαδηλώνουν και να εξεγείρονται συνεισφέροντας θετικά στην ψυχολογία και την αποφασιστικότητα των εξεγερμένων μέσα σε μία δύσκολη συνθήκη. Για την συνεισφορά της αυτή η Πρώτη Γραμμή στοχοποιήθηκε έντονα από τα χιλιανά ΜΜΕ τα οποία χαρακτήριζαν τα μέλη της ως «χούλιγκαν και βάνδαλους», χωρίς ωστόσο αυτό να κάμψει την λαϊκή υποστήριξη.

  Η Primera Linea στις τάξεις της οποίας συμμετέχουν αρκετοί αναρχικοί αλλά και αγωνιστές άλλων πολιτικών χώρων, αποτέλεσε ένα μέτωπο των από τα κάτω που δημιούργησε μία σημαντική παρακαταθήκη αλλά και νέες δυνατότητες για το μέλλον των αγώνων στο μητροπολιτικό πεδίο. Η συνεργασία στη βάση της ενότητας στη δράση, η αξιοποίηση και η ενίσχυση τόσο των πολιτικών όσο και των κοινωνικών εδαφικών δεσμών, η αναγνώριση της σημασίας ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την παρουσία στο δρόμο και την προστασία από την κρατική καταστολή ήταν στοιχεία των οποίων ο συνδυασμός, αδιαμφισβήτητα δυνάμωσε και το εύρος και τη διάρκεια της εξέγερσης στη Χιλή. Η κρατική δικτατορία που απογυμνωμένη από τα  προσωπεία της χτύπησε με κάθε τρόπο τους εξεγερμένους, βρήκε στους δρόμους έναν αντίπαλο που ενέπνευσε τους συμμάχους του και έσπειρε το φόβο στα σώματα των πραιτωριανών, καθώς έμπρακτα και οργανωμένα, χρησιμοποίησε τα βασικότερα όπλα των καταπιεσμένων στην κοινωνική και ταξική μάχη: την συντροφικότητα και την αλληλεγγύη.


Πρόσφατα άρθρα