Δημοσιεύουμε έπειτα από μήνυμα που μας έστειλαν σύντροφοι/ισσες

Οι πυρκαγιές που έχουν ρημάξει τη χώρα και η εγκληματική διαχείρισή τους εκ μέρους του κράτους, που εγκατέλειψε χωρίς δισταγμό τους ανθρώπους στην Εύβοια, περιοριζόμενο σε μια κυνική εντολή εκκένωσης του νησιού, αλλά και η ανεπάρκεια των μηχανισμών του να πράξει τα αυτονόητα έχουν οδηγήσει στην καταστροφή τεράστιας έκτασης δασικών περιοχών με μεγάλη βιοποικιλότητα, στον ξεριζωμό ανθρώπων και στην απόλυτη απελπισία. Παρά τη διαπίστωση ότι για το κράτος είμαστε όλοι-ες αναλώσιμοι-ες, το χαρακτηριστικό παράδειγμα της απροκάλυπτης αδιαφορίας για τους καπνούς που περικύκλωσαν και απειλούσαν το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών της Αμυγδαλέζας καθιστά προφανές ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι ανάλογο με αυτό της εξαίρεσης και της καταπίεσης που προκύπτει από τις κοινωνικές ανισότητες. Η συνθήκη αυτή καταδεικνύει με τον αμεσότερο τρόπο το δυστοπικό μέλλον που μας επιφυλάσσει ο έκπτωτος κόσμος της καπιταλιστικής εξουσίας, ο οποίος δεν μας εξαπατά: Δεν είναι ανίκανος, είναι απέναντι. Το έχει αποδείξει σε όλες τις περιπτώσεις που έχει χρειαστεί να δημιουργήσει ένα καθεστώς καταστολής και ανελευθερίας με μοναδικό κίνητρο το κέρδος και τη διασφάλιση της ύπαρξής του.

Η επίθεση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος ενάντια στη φύση και όλες τις πτυχές της κοινωνίας είναι ολομέτωπη. Αποκρυσταλλώνεται στην οργανωμένη λεηλασία του περιβάλλοντος, στη βιομηχανοποίησή του, την εμπορευματοποίηση της ενέργειας και των βασικών ανθρώπινων αναγκών, τους σχεδιασμούς για εγκατάσταση αιολικών ενεργειακών μονάδων, για εξορύξεις και για τη φραγμάτωση ποταμιών που μπορούν να προκαλέσουν την ολοσχερή καταστροφή ολόκληρων οικοσυστημάτων και φυσικών πόρων. Αυτή η εχθρική στάση του κράτους απέναντι στη φύση βρίσκεται σε σαφή συνέπεια με την ανάλγητη επέλαση που μεθοδεύεται απέναντι στους καταπιεσμένους, που αντιμετωπίζουμε την απόλυτη απαξίωση των ζωών μας, μέσω της απογύμνωσης του υγειονομικού, εργασιακού και εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού πεδίου.

Η αυτοοργάνωση των εθελοντών και των κατοίκων που δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών δεν μπορεί παρά να μας υπενθυμίζει ότι η μόνη επιλογή απέναντι στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κατακρεουργεί τις ζωές μας είναι η συλλογική αντίσταση που πραγματώνεται χωρίς διαμεσολαβήσεις και αυταπάτες. Απέναντι στην καπιταλιστική λεηλασία που επελαύνει να στήσουμε αναχώματα αγώνα και αλληλεγγύης σε κάθε απειλούμενο σημείο. Από τη Χαλκιδική ως την Εύβοια, τα Άγραφα, τον Αχελώο, την Αττική, την Κρήτη και παντού ας αγωνιστούμε για έναν κόσμο αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας, στεκόμενοι ο ένας άνθρωπος δίπλα στον άλλο.

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Συντρόφισσες-οι, Ρέθυμνο


Πρόσφατα άρθρα