Ανταπόκριση από τη Παρέμβαση στην Εκδήλωση του ΙΔΙΣ στο Πάντειο


Τη Πέμπτη 7/12, ως Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου πήραμε την πρωτοβουλία να παρέμβουμε σε εκδήλωση του ΙΔΙΣ που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πανεπιστημίου μας. Το ΙΔΙΣ είναι ένα ερευνητικό κέντρο της σχολής με στενή διασύνδεση με το ΝΑΤΟ που δεν έχει διστάσει να λάβει πολλαπλές φορές δημόσια θέση υπέρ της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού. Για άλλη μια φορά βλέπουμε το πανεπιστήμιο να μην είναι ουδέτερος χώρος προώθησης και παραγωγής αντικειμενικής γνώσης, αλλά αντίθετα να εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα και να εμπορευματοποιείται. Η σχολή μας δεν είναι ανοιχτή σε μιλιταριστικές ιδέες. Δεν θα την αφήσουμε να είναι. Γι’ αυτό δεν επιτρέψαμε να γίνει και η σημερινή εκδήλωση του ΙΔΙΣ με τίτλο με θέμα «Το μέλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης», με προσκεκλημένους πρώην υπουργούς εξωτερικών από χώρες των Βαλκανίων, ανάμεσά τους και ο Νίκος Κοντζιάς του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας ελεύθερα, δίχως καταπιεστές, δίχως μιλιταριστές, δίχως γενοκτόνους.
Σκοπός ήταν απλώς να μην γίνει η εκδήλωση, όπως και επιτεύχθηκε. Ενημερώνουμε τον κ. Κοτζιά, που τόσο πολύ μας διατυμπάνιζε τα αγωνιστικά του διαπιστευτήρια με το επιχείρημα ότι «έχει βασανιστεί σε μπουντρούμι της χούντας» ενώ εμείς όχι, ότι το ξύλο του μπάτσου δε πονάει λιγότερο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα μπουντρούμια της ΓΑΔΑ, στα οποία αμέτρητα συντρόφια και αγωνιστ(ρι)ες είχαν βρεθεί επί της κυβερνήσεώς του, χρησιμοποιούσαν χουντικές μεθόδους και βασανιστήρια, και αυτό το ξέρουμε καλά. Δείχνουμε όμως και κάποια κατανόηση. Είναι λογικό να νομίζει ότι όπως ο ίδιος ξεπουλήθηκε για να βολευτεί, έτσι και όλοι οι άλλοι δρουν υποκινούμενοι από διάφορα «συμφέροντα». Αντιλαμβανόμαστε ότι φαντάζει δύσκολο στο μυαλό ενός ανθρώπου που πουλούσε προοδευτισμό, ενώ υπέγραφε μνημόνια και συμφωνίες με το ΝΑΤΟ υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να μη μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δεν ξεπουλήθηκαν, που αγωνίζονται για τα ιδανικά τους και που οι ριζοσπαστικές τους ιδέες δεν είναι προεκλογικά τσιτάτα, αλλά βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που διαμορφώνουν δράσεις και αναλύσεις.
Προς τις πρυτανικές αρχές διαμηνύουμε ακόμα μια φορά ότι δε θα ανεχτούμε συνεργούς γενοκτόνων στην σχολή μας. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο χώρο ελευθερίας, ένα πανεπιστήμιο για ακηδεμόνευτους αγώνες, και όχι για εθνικιστική προπαγάνδα. Θέλουμε ακαδημαϊκή έρευνα που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όχι στη θανατοπολιτική του ευρωατλαντικού άξονα που γεμίζει τις τσέπες του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα, μέχρι να παύσει κάθε συνεργασία του πανεπιστημίου με τα σώματα ασφαλείας ή με στρατιωτικούς υπερεθνικούς οργανισμούς, να καταργηθεί το ΙΔΙΣ και να παυθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ που έχουν συνεργαστεί με τις δυνάμεις καταστολής ως ηθική αυτουργία στις γενοκτονίες που διαπράττουν οι στρατοί Ισραήλ και ΝΑΤΟ. Η παρέμβαση μας ας τους γίνει μάθημα ότι οι μέρες που μιλιταριστικά φερέφωνα αλώνιζαν ελεύθερα στο Πάντειο έχουν παρέλθει, όσους ασφαλίτες κι αν γεμίσει η σχολή.
Η παρέμβασή μας αυτή ήταν μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Καλούμε το φοιτητικό κίνημα καθώς και το αλληλέγγυο αντιπολεμικό κίνημα να κλιμακώσουν τις δράσεις τους ενάντια σε κάθε φορέα που συνεισφέρει ή συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα στη γενοκτονία των Παλαιστινίων.

 


ΙΔΙΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΕΣ - ΕΞΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΊΝΗΣ

 

Ελευθεριακό Σχήμα Παντείου