ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Μέσα σε συνθήκες βαθιάς συνολικής συστημικής κρίσης, το κρατικό καπιταλιστικό σύστημα επιταχύνει τις αναδιαρθρώσεις που βάζουν στο στόχαστρο κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, απαξιώνοντας βασικές κοινωνικές ανάγκες, την εργασία, την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση, τη μετακίνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι η συστηματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών οδηγούν στην διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος της αγοράς. Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας ανοίγει την πόρτα στον ιδιωτικό τομέα να μεγαλουργήσει ανοίγοντας μια αγορά προς όφελος των κάθε λογής κερδοσκόπων.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ταυτόχρονα, βασική στρατηγική προτεραιότητα του κράτους είναι ο «εξορθολογισμός» των δημόσιων νοσοκομείων με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ η υποστελέχωση τους οδηγεί στην επαγγελματική εξουθένωση των λειτουργών υγείας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και καλούνται να πληρώσουν για τις κρατικές πολιτικές.
Η συνεχής επίκληση της έκτακτης ανάγκης, η οποία ξεκίνησε πολύ πριν την πανδημία, μονιμοποίησε και διαιωνίζει την ομηρία των εργαζομένων στην Υγεία με τις συνεχείς μετακινήσεις για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, φτάνοντας στο σημείο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων να εκβιάζεται στην διακομιδή βαρέων πασχόντων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των εν λόγω ασθενών.
Και ενώ το βάρος της ευθύνης μετακυλίεται στο ιατρικό προσωπικό, το κράτος συνεχίζει την εκμετάλλευση των εργαζόμενων στην υγεία με μισθούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους, ειδικά δε για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που δίνει τον δικό του άνισο αγώνα στις άγονες γραμμές και τα νησιά της χώρας.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η επιχειρούμενη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η διάλυση των δομών απεξάρτησης είναι το κερασάκι στην νεοφιλελεύθερη τούρτα. Η υπαγωγή όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα “Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας” (ΕΔΙΨΥ) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θέλει να λύσει. Χαρακτηριστικό είναι οτι οι υπηρεσίες απεξάρτησης παραχωρούνται στον “Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων” (ΕΟΠΑΕ), δηλαδή σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ αγνοούνται πλήρως οι ανάγκες των ληπτών ψυχικής υγείας, των φροντιστών και των οικογενειών τους.
Ως Αναρχικοί δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ούτε στο τι εξυπηρετούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις, ούτε ποιος είναι ο ρόλος του Κράτους. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων στην υγεία, διεκδικώντας την επανοικειοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας προς όφελος όλων ανεξαιρέτως, που είναι κατάκτηση των εργαζομένων και όχι μια κρατική παραχώρηση. Αγωνιζόμαστε ισότιμα και από την βάση όχι για ένα κράτος- αλλά για μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑΣ που η ζωή θα είναι πέρα και πάνω από τα κέρδη και τις πελατειακές σχέσεις. Θεωρούμε την Υγεία ως θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό, ασυμβίβαστο με την κερδοφορία των υπηρεσιών του, την αγορά καθώς και πέρα από κάθε κρατική περίφραξη.
Αντιλαμβανόμαστε ότι κανένα σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης δεν πρόκειται να νοιαστεί για την υγεία και την επιβίωσή μας, παρά μόνο στον βαθμό που είμαστε χρήσιμοι για την αναπαραγωγή του. Προτάσσουμε την ταξική αλληλεγγύη, την αλληλοβοήθεια και την ανάγκη για συλλογική προστασία της κοινωνίας και ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους στην υγεία που διεκδικούν την ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα ήδη κορεσμένα και με ελλείψεις δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα αντικοινωνικά νομοσχέδια.
Ενάντια στο κρατικό και καπιταλιστικό σύστημα που δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από φτώχεια, εξαθλίωση και θάνατο να οξύνουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις για το γκρέμισμα του χρεοκοπημένου κόσμου της εξουσίας. Να αγωνιστούμε συλλογικά και από τα κάτω ενάντια στους δυνάστες μας, να δυναμώσουμε και να περιφρουρήσουμε τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο της καταστολής και να οργανώσουμε νέες.
Ο αγώνας των εργαζομένων στην υγεία, είναι αγώνας για μια αξιοπρεπή περίθαλψη, θεραπεία και υποστήριξη των ληπτών υπηρεσιών υγείας, των οικογενειών τους αλλά και των κοινοτήτων τους. Είναι δηλαδή αγώνας όλων μας!

Στηρίζουμε την απεργιακή συγκέντρωση των εργαζόμενων στην υγεία την Πέμπτη 30/11 στις 12.00 στο υπ. υγείας

Πρόσβαση στην Υγεία για όλους ανεξαιρέτως
Αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων στην Υγεία

ΌΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
Υγεία, Παιδεία, Τροφή, Στέγαση

Άμεση Δράση – Ταξική Αλληλεγγύη – Κοινωνική Αυτοοργάνωση

Οργάνωση και Αγώνας για την Κοινωνική Επανάσταση, την Αναρχία και τον Ελευθεριακό Κομμουνισμό

Τοπικός Συντονισμός Αθήνας | Αναρχική Πολιτική Οργάνωση