ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ Π. ΦΥΣΣΑ

Στις 18 Σεπτέμβρη 2013 παρακρατικό τάγμα εφόδου της Χ.Α. πραγματοποιεί δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι από την οποία πέφτει νεκρός ο αντιφασίστας Παύλος Φύσσας, μαχαιρωμένος στην καρδιά από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά. Μπροστά στην προοπτική έκφρασης της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής που ακολούθησε τη δολοφονία του Π. Φύσσα, το κράτος παραπέμπει σε δίκη τη Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως ο μοναδικός φορέας δικαιοσύνης και εγγυητής της κοινωνικής ομαλότητας. Μέσα από τη δίκη-φιάσκο ο θεσμικός “αντιφασισμός” επιχείρησε να απονοηματοδοτήσει τον αντιφασιστικό αγώνα, να εδραιώσει τη θεωρία των δύο άκρων και να ξεπλύνει τόσο τη δράση των νεοναζιστικών συμμοριών όσο και του ίδιου του κράτους, βασικού ενορχηστρωτή των φασιστικών-παρακρατικών επιθέσεων. Τον Οκτώβρη του 2020, η Χ.Α. καταδικάζεται ως εγκληματική οργάνωση, τα περισσότερα ηγετικά στελέχη καταδικάζονται για διεύθυνση και μόλις 11 μέλη των ταγμάτων εφόδου για ένταξη και οδηγούνται πρόσκαιρα στη φυλακή παίρνοντας το ελάχιστο των ποινών. Στις 15 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε το εφετείο της δίκης της Χ.Α. – με κάποιους φασίστες να έχουν βγει ήδη από τη φυλακή εξαιτίας των χαμηλών ποινών.
Διανύουμε μια συνθήκη βαθιάς κρίσης του χρεοκοπημένου κρατικού και καπιταλιστικού συστήματος, μια συνθήκη απόλυτης απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, όπου καταδεικνύεται η εγκληματική φύση ενός συστήματος που βρίσκει συνεχώς καινούριους τρόπους να εκμεταλλεύεται, να εξαθλιώνει και να σκοτώνει τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους αποκλεισμένους. Είτε πρόκειται για τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών στα υδάτινα σύνορα, είτε για τις πυρκαγιές που κατακαίουν κάθε χρόνο τεράστιες εκτάσεις, καταστρέφοντας δάση, χωράφια, σπίτια και σκοτώνοντας ανθρώπους και ζώα, είτε για τις πλημμύρες που αφανίζουν ολόκληρα χωριά, είτε πρόκειται πάλι για τον χαμό δεκάδων ανθρώπων σε ελλιπώς συντηρούμενες αμαξοστοιχίες, το κράτος και το κεφάλαιο δείχνουν καθημερινά με τον πλέον εμφανή τρόπο το εγκληματικό τους πρόσωπο.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες βρίσκουν έδαφος, εμφανίζονται και ριζώνουν εθνικιστικές, μισαλλόδοξες, ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη σχετικά με την άμεση σύνδεσή τους με το κρατικό-καπιταλιστικό οικοδόμημα ούτε επίσης και για τη συνεχή τους προώθηση για τον αποπροσανατολισμό και την καταστολή των καταπιεσμένων και των αγώνων τους. Ο φασισμός πλέον εμφανίζεται με πολλά διαφορετικά προσωπεία, πότε με τον μανδύα των ταγμάτων εφόδου που επιτίθενται σε αγωνιστές, δομές αγώνα και μετανάστες, πότε με τη μορφή του ανορθολογισμού, με στενή σύνδεση με το βαθύ κράτος και τον σκοταδισμό της εκκλησίας και πότε με τα καλοσιδερωμένα και πανάκριβα κουστούμια των κοινοβουλευτικών εδράνων. Κι αυτό πρέπει να μας εφιστά την προσοχή, καθώς ο φασισμός δεν τελείωσε με την καταδίκη της Χ.Α τρία χρόνια πριν, αλλά βρίσκει καινούριους τρόπους να εμφανίζεται μέσω της κρατικής αρωγής. Το ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση με βάση το παλιό αναρχικό σύνθημα «ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους». Χρειάζεται να επεκταθεί και να εδραιωθεί η παρέμβαση του αναρχικού-αντιφασιστικού κινήματος στις γειτονιές των πόλεων και της επαρχίας, σε καθημερινό επίπεδο σε όλα τα πεδία (εργασιακοί χώροι, σχολεία, πανεπιστήμια), προκειμένου να απαντιούνται και να εξαλείφονται οι μισαλλόδοξες και ρατσιστικές αντιλήψεις εν τη γενέσει τους.
Απέναντι στα συνεχή κρατικά εγκλήματα σε βάρος των πληβείων και της φύσης, τους χιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες και μετανάστες στα χερσαία και υδάτινα σύνορα και τον μαζικό εγκλεισμό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις εν ψυχρώ δολοφονίες Ρομά από τα αστυνομικά τάγματα εφόδου της δημοκρατίας και τις διαρκείς κατασταλτικές επιθέσεις εναντίον του αναρχικού αγώνα, των καταλήψεων και των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων μέχρι την επανεμφάνιση των φασιστικών, νεοναζιστικών, δολοφονικών συμμοριών από τον Έβρο όπου κυνηγοί κεφαλών καταδιώκουν και απαγάγουν μετανάστες μέχρι τα ρατσιστικά εγκλήματα στις πόλεις και την κυρίαρχη προπαγάνδα, που προωθεί τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία και γεννά κανιβαλιστικά εγκλήματα, όπως η δολοφονία του Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά λίγες μέρες πριν, προτάσσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια μεταξύ των καταπιεσμένων. Προτάσσουμε την οργάνωση στη βάση, την ανθρωπιά, την αναρχική ηθική, τις διαχρονικές αξίες της αναρχίας και του ελευθεριακού κομμουνισμού, για έναν κόσμο ισότητας, δικαιοσύνης κι ελευθερίας.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΖΕΙ – ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!

Αντιφασιστική – Αντικρατική – Αντικατασταλτική Διαδήλωση

Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη

Αθήνα: Κερατσίνι, Παύλου Φύσσα 60, 17.30

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 19.00

Αναρχική Πολιτική Οργάνωση | Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


Πρόσφατα άρθρα