ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

“Θα 'ρθει μια εποχή που η σιωπή του τάφου μας θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα.”

Σπάιζ


"Όλη η γη αποτελεί κοινωνική κληρονομιά, ο πλούτος είναι δημιούργημα της εργασίας, δεν μπορεί να υπάρχει καμία αρμονία ανάμεσα στους εργάτες και το κεφάλαιο, κάθε εργάτης οφείλει να αποσπασθεί από τα καπιταλιστικά πολιτικά κόμματα και να αφοσιωθεί στο συνδικάτο". Αυτή είναι η πρώτη ιδρυτική διακήρυξη του Κεντρικού Εργατικού Συνδικάτου που βρέθηκε στην πρωτοπορία του αγώνα για τη διεκδίκηση του οκτάωρου προτάσσοντας παράλληλα τον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στο Σικάγο την δεακαετία του 1880. 137 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο τα μέτωπα του ταξικού πολέμου παραμένουν ανοιχτά, πόσο μάλλον σε μια εποχή που η επέλαση του κεφαλαίου στις ζωές μας γίνεται ολοένα και πιο δολοφονική. Τα νοήματα της πρωτομαγιάς επανατοποθετούνται στο σήμερα και οι προλετάριοι του σήμερα, είτε στη Γαλλία, τη Χιλή, την Ελλάδα εξεγείρονται ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που αναδιαμορφώνουν την κοινωνικο-πολιτική πραγματικότητα σε μια τεχνοκρατική δυστοπία.
Σε μια περίοδο βαθιάς συστημικής κρίσης, που οι τραπεζικές φούσκες διαρκώς σκάνε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα παράγει πληθωρισμό και συνεπώς ακρίβεια, τα κυρίαρχα μπλοκ εξουσίας χαράζουν τα νέα σύνορα με το αίμα χιλιάδων ανθρώπων βάζοντας μπροστά τις πολεμικές μηχανές, ο καπιταλισμός έχοντας ως Θεό την τεχνολογία επιχειρεί την επιβολή ενός νέου status quo βασιμένο στην πολιτική της προληπτικής αντι-εξέγερσης.
Αυτή η προσπάθεια επιβολής του σύγχρονου ολοκληρωτισμού γίνεται ολοένα και πιο φανερή με τις καθημερινές δολοφονίες συνανθρώπων μας στα χερσαία και υδάτινα σύνορα, στα εργατικά κάτεργα, στις φτωχογειτονιές των πόλεων με τις πρόσφατες δολοφονίες των 16χρονων Νίκου Σιαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη, το κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα στα Τέμπη όπου ακόμα και ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει θολός.
Γίνεται ολοφάνερη μέσα στα πανεπιστήμια μας όπου η δημόσια και δωρεάν διάσταση του πανεπιστημίου αποτελεί μια ξεπερασμένη αντίληψη που στο όνομα του ορθολογισμού και της προόδου πρέπει να ξεπεραστεί και ως αποτέλεσμα βιώνουμε όλα τα επίπεδα της καταστολής στην ζωή μας. Με την εντατικοποίηση των σπουδών μας και την ανασφάλιστη εργασία των φοιτητών/τριών, γιατί στην Ελλάδα του 2023 κανονικότητα είναι να δουλεύεις μαύρα γιατί έχεις ανάγκη και θέλεις να πάρεις το πτυχίου σου, να μην παίρνεις δώρα και υπερωρίες γιατί περιμένουν άλλοι χίλιοι από πίσω, να μην διεκδικείς τα αυτονόητα γιατί και αν αντιδράσεις το δικαστικό σύστημα θα σε καταπιεί και θα σε εξουθενώσει οικονομικά. Το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια με την είσοδο των ΜΑΤ στις σχολές μας και την προσπάθεια τους να επιβάλουν στρατιωτικό νόμο μέσα στα πανεπιστήμια με αφορμή την “αναγκαία” εφαρμογή του άρθρου για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Την βιώνουμε καθημερινά βλέποντας ότι η ανάγκη μας για παιδεία μετασχηματίζεται σε ανάγκη για κατανάλωση ψευδαισθήσεων ότι ο καπιταλισμός προσφέρει ευκαιρίες ακρκεί να έχεις προσωπικό κίνητρο και να είσαι ανταγωνιστικός.
Απέναντι στην ιδεολογία του ατομοκρατισμού και της δουλοπρέπειας ως αναρχικοί και αναρχικές λέμε ξεκάθαρα ότι μοναδική διέξοδος από αυτή την θανατηφόρα λούπα ενός προκαθορισμένου βίου είναι ο γενικευμένος κοινωνικός ξεσηκωμός, η συλλογική εξέγερση, η οργανωμένη πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση. Με όπλα μας τις απεργίες διαρκείας, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις να χτίσουμε τις ιδεολογικές μας βάσεις και τις δομές που χρειάζεται ένα επαναστικό ακηδεμόνευτο κίνημα ως απάντηση στην πατριαρχική κρατική και καπιταλιστική εξουσία. Και όπως πριν 140 χρόνια έτσι και σήμερα το αναρχικό κίνμημα οφείλει να είναι αυτό που θα παράξει τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις και πράξεις μέσα σε αυτόν τον αγώνα. Να ξεφύγει από τα όρια του συντεχνιασμού και του δικαιωματισμού και να συνδέσει τους επιμέρους αγώνες με τον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση, την αναρχία και τον ελευθεριακό κομμουνισμού.

Απεργιακή διαδήλωση:
Δευτέρα 1η Μάη, Προπύλαια, 11.00

Αποχή από τις κάλπες

Συμμετοχή στους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ


Πρωτοβουλία Αναρχικών Φοιτητών/-τριών Αθήνας