ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΥΜΕ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

Στην κατ’ ευφημισμόν ήσυχη πολιτεία των εκλογικών ψευδαισθήσεων, μυρίζουν ακόμα τα ίχνη της φωτιάς που άναψε το σπουδαστικό σώμα στις καλλιτεχνικές σχολές τον περασμένο Δεκέμβρη, και απλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα με καταλήψεις σχολών και κεντρικών θεατρικών σκηνών, διαδηλώσεις, παρεμβάσεις, συνελεύσεις, εκδηλώσεις. Το ΠΔ 85/2022, με τη θεσμοποίηση της υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών και ταυτόχρονα την προώθηση της ιδωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε ένα γεμάτο ποτήρι από εντατικές σπουδές και εργοδοτική ασυδοσία. Γεμάτο από ανταγωνισμό και αποκλεισμό και μια κουλτούρα άγριας εκμετάλλευσης που ξεκινάει από την εκπαίδευση στη μαύρη εργασία (με άπειρες ώρες ενεργούς παρουσίας στις σχολές πέραν του προγράμματος σπουδών), για να περάσει στην απλήρωτη και αδήλωτη εξοντωτική δουλειά, στη σιωπή, την υποτακτικότητα, την ανοησία της αναγνωρισιμότητας και της απορρόφησης από την πολιτιστική αγορά. Γεμάτο σα φιδοφωλιά για την εκκόλαψη κακοποιητικών συμπεριφορών, από ανθρώπους σε θέση εξουσίας, που στην πιο ακραία τους εκδοχή φανερώθηκαν αποτρόπαιες και εγκληματικές.

Σε έναν πεζόδρομο του κέντρου της πόλης, στα σκαλιά του μεγάλου θεάτρου του Ηρωδείου, όπου τους προσεχείς μήνες πλήθος αποφοίτων λυκείου θα χειροκροτηθούν με ενθουσιασμό, κουβαλάμε μια μικρή σπίθα. Σαν κι αυτή που σιγοκαίει μέσα στις καρδιές όλων όσων τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε μαζί στον δρόμο. Για να μοιραστούμε ένα Δώρο που συνοψίζεται σε ένα μήνυμα: Ο αγώνας συνεχίζεται! Η αγάπη μας για την άγρια και πολλές φορές κουρασμένη ομορφιά της εξεγερμένης καλλιτεχνικής αξιοπρέπειας δεν θα ξεδιψάσει ποτέ!

Και μαζί με τούτο κρατάμε και μερικά σημάδια, για να μη χάσουμε τον δρόμο:
- Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τάχα ήρθε να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε το ΠΔ ήταν ένας εμπαιγμός. Καμιά χαρά για τα ψίχουλα που τίναξαν από το τραπέζι των υπουργικών συμβουλίων τους. Τα αιτήματά μας για διαβάθμιση των πτυχίων μας, για την οχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για τον σεβασμό στη σπουδή και τον κόπο μας παραμένουν.
- Οι fast track νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τάχα την αντιμετώπιση των παθογενειών στους χώρους μας, δεν μας καλύπτουν. Το αίτημά μας για συλλογικές συμβάσεις είναι πάγιο, παραμένει ακάλυπτο, και το μόνο που μένει είναι να εμπλουτίσουμε την ατζέντα των διεκδικήσεων μας, ενάντια στον θεσμικό αποκλεισμό και την εξοντωτική μας αντιμετώπιση στο πλαίσιο της σπουδής και της εργασίας.
- Τα τελεσίγραφα του Ε.Θ. ενάντια στην κατάληψη Ρεξ απηχούν τον Πολιτισμό που υπηρετούν οι κυρίαρχοι θεσμικοί φορείς, όπως το συγκεκριμένο Δ.Σ. που απείλησε με εκκένωση και διακοπή ηλεκτροδότησης ένα εγχείρημα που αποτέλεσε αναφορά για τόσους ανθρώπους, που το πλήθος τους μόνο να ονειρεύονται θα μπορούν τα ταμεία του θεσμού για κάθε επόμενη σεζόν του. Μας έλειψε έστω μια νύχτα στο σκοτάδι, σαν αυτό που φέρουν στην ευυπόληπτη κρίση τους οι εμπνευστές εκείνων των τελεσιγράφων, για να το εκθέσουμε στο φως των φακών και των κεριών μας και στη συνείδηση ολόκληρης της κοινωνίας στην οποία οι ίδιοι απευθύνονται με το αζημίωτο.
- Κρατάμε στη μνήμη μας τις 18 μέρες που ενώσαμε τις φωνές μας στον χώρο των Προπυλαίων κόντρα στον αστυνομικό αποκλεισμό της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ που καταλήφθηκε από μέρος του φοιτητικού και σπουδαστικού σώματος, την Κίνηση Φοιτητ(ρι)ών, Σουδαστ(ρι)ών για την ελευθεριακή οργάνωση στη βάση, στο πλαίσιο ενός κοινού αγώνα ενάντια στο ΠΔ 85, την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την δολοφονική κερδοσκοπική πολιτική που οδήγησε στο κρατικό-καπιταλιστικό έγκλημα των Τεμπών. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις/ους διωκόμενες/ους της κατειλημμένης Πρυτανείας που εκκενώθηκε στις 30 Μαρτίου με την πρυτανική αρχή να δίνει τη δημόσια συγκατάθεσή της στην καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από την αστυνομία. Οι 10 φοιτητές/τριες σποδαστές/τριες, ανάμεσά τους και ένας αλληλέγγυος, δικάζονται για την αγωνιστική τους επιλογή στις 9/5/2023. Θα είμαστε εκεί.
- Απευθύνουμε το πιο εξεγερμένο, πεισματάρικο και αλληλέγγυο Grand Jete στον αγωνιζόμενο κόσμο του χώρου του χορού που για 42 μέρες δημιούργησε μια πολύμορφη στέγη στην κατάληψη του θεάτρου Ολύμπια, μέχρι τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου που εκκενώθηκε από την αστυνομία με την ενεργή συνδρομή της Δημοτικής Αρχής που έχει τη διοικητική ευθύνη του θεάτρου. Οι 10 χορεύτριες/ές που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης δικάζονται για την αγωνιστική τους επιλογή στις 2/11/2023. Θα είμαστε εκεί.
- Απευθύνουμε το πιο θορυβώδες σινιάλο αλληλεγγύης στο αγωνιστικό σπουδαστικό σώμα της Δραματικής Τέχνης που, με την ακούραστη ευρηματικότητα και τη συλλογική ορμή του, έφερε συλλογικές διεκδικήσεις χρόνων στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Δώσατε μια άλλη αξία σε ονόματα που στο πλαίσιο μια ασφυκτικής καθημερινότητας, δεν είναι παρά διακριτικοί τίτλοι θεσμικών πολιτιστικών φορέων. Για πολύ πολύ καιρό, όταν θα ακούμε Δραματική σχολή Ερήνης Παππά, θέατρο Τσίλλερ, Δραματική σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Θέατρο Απόλλων, Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ, Βασιλικό θέατρο, θα φέρνουμε στο νου μας την εικόνα μιας υψωμένης γροθιάς.
- Δεν ξεχνάμε την αναντίστοιχη με τους καιρούς στάση των θεσμικών εκπροσώπων του κλάδου που συνδέεται οργανικά με το αγωνιζόμενο σπουδαστικό σώμα των Δραματικών Σχολών: παρά τη στήριξη στο δημόσιο πεδίο και τη δημιουργία εντυπώσεων μιας κατ’ επίφαση ενότητας, σε τρεις διαδοχικές γενικές συνελεύσεις του ΣΕΗ το αίτημα της πολυήμερης απεργίας καταψηφίστηκε, δίνοντας άπλετο χώρο στην κυβερνητική αναλγησία απέναντι στα αιτήματα του αγώνα. Η κρίση μας για την αγωνιστική ανεπάρκεια της διοίκησης του σωματείου και όσων έσπευσαν να καλυφθούν από την τοποθέτησή της, βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με την ευθύνη μας να στηρίξουμε τα κατειλημμένα εγχειρήματα που επιχείρησαν να εμψυχώσουν στην πράξη έναν αγώνα διαρκείας.
- Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε την προσπάθεια ξεπεράσματος αυτής της ανεπάρκειας από τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, που προχώρησαν σε τριήμερη κατάληψη του κτιρίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.
- Κρατάμε στη μνήμη μας την αποφασιστική χειρονομία παραίτησης των καθηγητών στις σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Οι παρακαταθήκες του αγώνα είναι πολύτιμες όταν οι συντελεστές του στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
- Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Πρωτοβουλία Σπουδαστών Σταυράκου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προάσπισης των απειλούμενων κινηματογράφων Άστορ και Cine Ideal, στο πλαίσιο της προώθησης των σπουδαστικών και κλαδικών αιτημάτων στο χώρο του σινεμά. Δεν ξεχνάμε τις κάμερες και την παρουσία σας σε κάθε χαρμόσυνη η εξοργιστική στιγμή στον δρόμο, από την αποτύπωση διαδηλώσεων, παρεμβάσεων, εκδηλώσεων, μέχρι αυτή των αστυνομικών επιθέσεων σε διαδηλώσεις και καταλήψεις.
- Είμαστε μαζί με τις φοιτήτριες/ες καλλιτεχνικών σπουδών που δυνάμωσαν με τη δική τους φωνή τον αγώνα.

Με αυτά στο νου και την καρδιά μας, κρατάμε την επιφύλαξη να μας έχουν διαφύγει στιγμές που δεν προλάβαμε να αποτυπώσουμε σε τούτες τις γραμμές.
Ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ στους χώρους των αφηγητών, των κουκλοπαιχτών, των χορευτών, των μουσικών, των κινηματογραφιστών, των ηθοποιών, των συναγωνιστών καλλιτεχνών που κρατούν τα όνειρά μας ζωντανά. Σε αυτόν τον Πολιτισμό κλείνουν τον δρόμο και για αυτόν τον Πολιτισμό αγωνιζόμαστε.

“Και δε λέμε εγώ που κι εγώ τι, γιατί δεν είμαστε πρόσωπα, αλλά δρόμοι, που δοκιμάζονται και κρίνονται, ερημώνουν ή ξανοίγονται, συνομιλούν”
Ο αγώνας συνεχίζεται!

 

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία καλλιτεχνών