6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 2023

30 χρόνια αφότου οι συντρόφισσες Ζαπατίστας πέτυχαν την έγκριση του Επαναστατικού Νόμου τους για τις γυναίκες, που τους επέτρεψε να εφαρμόσουν στην καθημερινή πράξη έναν κόσμο ελεύθερο από ματσισμο και βία, και μαζί με τους συντρόφους, μέσω της αυτονομίας, να συμμετέχουν στην οικοδόμηση μιας αξιοπρεπούς ζωής, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον αγώνα μας, στα εδάφη μας, τις ημέρες 5 και 6 του Αυγούστου 2023, συναντηθήκαμε, στην Πρώτη Εσωτερική Συνάντηση των Γυναικών του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου, στο κτίριο που ανακτήθηκε από την Κοινότητα Otomi που κατοικεί στην Πόλη του Μεξικού και το έχει μετατρέψει στο «Σπίτι των Ιθαγενικών Λαών και Κοινοτήτων Samir Flores Soberanes», 181 γυναίκες αντιπρόσωποι και σύμβουλοι του CIG-CNI, 27 κορίτσια και αγόρια από 1 ως 12 ετών, 14 συντρόφισσες και 7 σύντροφοι για υποστήριξη.

Συμμετείχαμε από τους λαούς, afromestizo, afroamexicano, binni zaa, chol, chontal, coca, kora, guarijío, kumiai, maya, mazahua, mazateca, mepha, mestizo, na savi, nahua, nayerí, nuntajiyi, ñhañhu, odame, otomi, purépecha, rarámuri, tojolabal, totonaco, tzotzil, tzeltal, wixárika, yaqui y yoreme, από τις πολιτείες Baja California, Campeche, Ciudad de México, Chiapas, Chihuahua, Colima, Estado de México, Guerrero, Jalisco, Michoacán, Morelos, Nayarit, Oaxaca, Puebla, Querétaro, Quintana Roo, Sonora, Tlaxcala, Veracruz y Yucatán.

Είμαστε οι γυναίκες που αγωνιζόμαστε, που οργανωνόμαστε, που μαθαίνουμε να λέμε ΟΧΙ στην κακομεταχείριση, ΟΧΙ στη σιωπή, ΟΧΙ στον πόλεμο, μαθαίνουμε να φροντίζουμε τις εαυτές μας, να σεβόμαστε η μία την άλλη, να κινητοποιούμε η μία την άλλη, καλούμε τις εαυτές μας να συμμετέχουμε στον αγώνα για την υπεράσπιση του εδάφους και όλης της ζωής. Αποκαλούμε τις εαυτές μας ελπίδα γιατί αναλαμβάνουμε την ευθύνη να εξασφαλίσουμε ένα αύριο για τις μελλοντικές γενιές.

Προσφέραμε τις ενέργειες μας στα τέσσερα κοσμικά σημεία, θυμηθήκαμε την ιστορία μας ως γυναίκες του CNI και αναγνωρίσαμε το πατριαρχικό, καπιταλιστικό, ρατσιστικό και αποικιοκρατικό σύστημα εξουσίας, στα μεγαλεπίβολα έργα, στις παραχωρήσεις εξόρυξης, στην υλοτομία των δέντρων, στην καταστολή, στην υπερεκμετάλλευση του νερού, στην ρύπανση και στις διώξεις. Όταν καταφθάνουν ο στρατός, τα καρτέλ, οι εταιρείες των μεγαλεπίβολων έργων, όπως ο διαωκεάνιος διάδρομος, το Τρένο Μάγια και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos, συνοδεύονται από πολλαπλές μορφές απαλλοτρίωσης των κοινοτικών γαιών (ejidos) και των κοινών αγαθών, από την καταστροφή της ζωής και των εδαφών μέσω των βιομηχανικών πάρκων, των πόλων ανάπτυξης, των χωματερών τοξικών αποβλήτων και των ενεργειακών έργων, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα εδάφη μας. Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε την ειρήνη, αυξάνεται η βία εναντίον μας, ενάντια στις κόρες και στους γιους μας, ενάντια στα άτομα με διαφορετικούς – από το ετεροκανονικό- σεξουαλικούς προσανατολισμούς, ενάντια στους συντρόφους μας, μας μετατρέπουν σε σεξουαλικό αντικείμενο, δε μας σέβονται, μας απαγάγουν, μας πουλάνε, μας βιάζουν, μας χτυπάνε, μας σκοτώνουν. Τις υπερασπίστριες της μητέρας γης και των δικαιωμάτων των λαών μας που στεκόμαστε απέναντι σε αυτά τα μεγαλεπίβολα έργα, μας ποινικοποιούν, μας παρενοχλούν, μας δυσφημούν, μας συκοφαντούν, μας φυλακίζουν, μας βασανίζουν, μας δολοφονούν.

Καταστρέφουν τη Μητέρα Γη που μας τρέφει, μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε. Μας διώχνουν από τα ίδια μας τα εδάφη, μας εξαναγκάζουν να καταφεύγουμε στα βουνά ή να μεταναστεύουμε στις πόλεις. Αρρωσταίνουμε και στα κέντρα υγείας, δε μας παρέχουν ποιοτική φροντίδα, κάνουν διακρίσεις εις βάρος μας, ασκούν μαιευτική βία εναντίον μας, δεν υπάρχουν φάρμακα ούτε υλικά, πρέπει να αγοράζουμε τα πάντα και δεν έχουμε χρήματα. Στα σχολεία, οι κουλτούρες μας συνεχίζουν να περιθωριοποιούνται, η πλειοψηφία των δασκάλων περιφρονούν την αγροτική ζωή και τις προγονικές μας γνώσεις, εμφυσούν στις κόρες και στους γιους μας ψευδείς ιδέες προόδου αντί για την αγάπη για τη γη και για τους πολιτισμούς μας και πολλές, πολλοί από αυτές και αυτούς, αφήνονται να παρασυρθούν στο δέλεαρ του εύκολου χρήματος και πέφτουν στα δίχτυα κάθε είδους παράνομου εμπορίου.

Επιδιώκουν να ελέγξουν τους λαούς μας με τα ψίχουλα των σχεδίων τους, με το φόβο και με τη διαίρεση.

Η μέγιστη έκφραση αυτού του πατριαρχικού, αποικιοκρατικού, καπιταλιστικού συστήματος είναι ο διαρκής πόλεμο, στο Μεξικό, ενάντια στους Ζαπατιστικούς Λαούς και στο Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο, που αυτή τη στιγμή μας κρατά σε κατάσταση συναγερμού λόγω της κλιμάκωσης των παρενοχλήσεων και των επιθέσεων ενάντια στους λαούς μας αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στο Κουρδιστάν. Προσπαθούν να εξαλείψουν αυτές τις πηγές ελπίδας για τις γυναίκες και για τους λαούς του κόσμου που αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, ελευθερίας και χαράς.

Αλλά αντιστεκόμαστε και θα αντιστεκόμαστε για να προχωράμε ενάντια στο ρεύμα. Γυναίκες και άντρες αμυνόμαστε και αντιστεκόμαστε με τη δύναμη των συνελεύσεών μας, με την πνευματικότητα μας και την προγονική μας ιατρική, με τις γνώσεις των γιαγιάδων και των παππούδων μας και με εκείνες που οικοδομούμε, από τους χώρους θεραπείας που έχουμε ανακτήσει, από τα δίκτυα που εκτείνουμε μεταξύ των λαών μας και αδερφών λαών από άλλες περιοχές του πλανήτη και με τις/τους αλληλέγγυες/ους συντρόφισσες και συντρόφους μας στις πόλεις.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η πατριαρχία είναι πολύ μεγάλη αλλά ότι κατεβαίνει και μας κατοικεί, και αγωνιζόμαστε για να την εξαλείψουμε. Βλέπουμε ότι είναι επείγον να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα που έχουμε ήδη ξεκινήσει από τα σώματά μας και από το έδαφός μας. Γι’ αυτό και απαιτούμε:

Σταματήστε την επιβολή των μεγαλεπίβολων έργων του θανάτου όπως το Τρένο Μάγια, ο Διαωκεάνιος Διάδρομος και το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Morelos.

Σταματήστε τον πόλεμο ενάντια στους λαούς και τις κοινότητες των Ζαπατίστας και του Εθνικού Ιθαγενικού Κογκρέσου.

Από αυτήν τη συνάντηση των Γυναικών καλούμε:

  • Να συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε ως γυναίκες για να συνεχίσουμε τον αγώνα και να διατηρήσουμε την ελπίδα ότι, σε λίγα χρόνια τα αγόρια και τα κορίτσια θα βλέπουν τον πόλεμο και τη βία κατά των γυναικών σαν μια απλή ανάμνηση που δε θα επαναληφθεί ποτέ, γιατί αυτό είναι που βλέπουμε στον ορίζοντά μας.
  • Να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στις συνελεύσεις, στις χρεώσεις, στη λήψη αποφάσεων από το δικό μας τρόπο ύπαρξης ως γυναίκες και να καλέσουμε και άλλες συντρόφισσες να συμμετέχουν στον αγώνα.
  • Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο να συνεδριάσουμε για να προετοιμάσουμε τις δράσεις γύρω από τις 12 Οκτώβρη για την 27 επέτειό μας.
  • Προς τις κοινότητες, τις οργανώσεις, τις συλλογικότητες και την κοινωνία των πολιτών γενικότερα να συνεχίσουν να είναι σε επιφυλακή σε σχέση με ότι συμβαίνει στο έδαφος των Ζαπατίστας και να δημιουργήσουν δράσεις στις γεωγραφίες μας, που να απαιτούν να σταματήσει ο πόλεμος ενάντια στις ζαπατιστικές κοινότητες και τους λαούς.
  • Να συνεχίσουμε να εδραιώνουμε δίκτυα και γέφυρες μεταξύ ημών των γυναικών και των λαών όλου του κόσμου που αντιστέκονται σε αυτό το σύστημα του θανάτου, γιατί αυτός ο αγώνας είναι για τη ζωή.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΜΑΣ,

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΕΝΑ ΜΕΞΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ/ΙΘΑΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΑΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ 

Μετάφραση: Β.Λ.