Events Calendar

[Αθήνα] Συγκέντρωση ενάντια στο ΠΔ85
Thursday 04 April 2024, 09:00am
Hits : 169
by This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ΣΑΣ ΑΚΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ
Από το ΠΔ85 μέχρι την κατάργηση του Άρθρου 16, το κράτος επιτίθεται, ο αγώνας συνεχίζεται!

Η συζήτηση, που θα ανοίξει την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 85/2022 από τη δευτεροβάθμια ένωση σωματείων εργαζομένων στο θέαμα/ακρόαμα, ΠΟΘΑ, είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα δυναμικά και μαχητικά, στο δρόμο και στο κοινωνικό πεδίο: με τον αγώνα διαρκείας που κήρυξε και στήριξε με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του το σπουδαστικό σώμα των παραστατικών τεχνών, με καταλήψεις κρατικών σχολών και θεάτρων σε ολόκληρη τη χώρα, με τη συμμετοχή φοιτητών καλλιτεχνικών σπουδών και εργαζομένων από τον χώρο των τεχνών, με καθημερινές δράσεις, μαζικές διαδηλώσεις, καλλιτεχνικές και πολιτικές εκδηλώσεις ενάντια στην κλιμάκωση της υποβάθμισης των σπουδών και των εργασιακών δικαιωμάτων του καλλιτεχνικού κόσμου.
Η πολιτική απαξίωσης που επιτάθηκε με το ΠΔ 85 στις πλάτες των καλλιτεχνών, σπουδαστών και εργαζομένων, βρίσκεται σε πλήρη συνάφεια με την υποβάθμιση της ζωής και των αναγκών ολόκληρης της κοινωνικής βάσης. Και γι’ αυτό οι αγωνιζόμενες δυνάμεις από τον χώρο της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, αλλά και ευρύτερα, βρήκαν στο πάθος και τον ενθουσιασμό των σπουδαστών/τριών αλλά και εργαζομένων που βρέθηκαν στον δρόμο της αντίστασης στην επιβολή του ΠΔ 85, έναν πηγαίο εκφραστή της κοινωνικής ασφυξίας απέναντι στη δυστοπία που εξυφαίνουν και επιβάλουν κράτος και αφεντικά.
Με την προώθηση της κατάργησης του Άρθρου 16 -προπομπός της οποίας ήταν και το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα- που αποτελεί τον τελευταίο θεσμικό φραγμό στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι καλλιτεχνικές σπουδές στις παραστατικές τέχνες υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο. Ενώ κανένα από τα ζητούμενα του αγώνα ενάντια στο ΠΔ 85 δεν έχει δικαιωθεί, πλέον οι απόφοιτοι των κολλεγίων δεν θα θεωρούνται ανώτεροι μονάχα επαγγελματικά, αλλά και ακαδημαϊκά!
Δεν τρέφουμε αυταπάτες για τη θεσμική επίλυση της αδικίας σε βάρος του κοινωνικού σώματος ή για τον αυτοπεριορισμό θεσμικών εκπροσώπων των εργαζομένων στις παραστατικές τέχνες, που πολλάκις γύρισαν την πλάτη στο ζωτικό ζητούμενο της απεργίας διαρκείας για τη στήριξη του αγώνα. Η μοναδική αξιόπιστη δύναμη που μπορεί να αναζητήσει συλλογικά λύσεις στα κοινά προβλήματα που δημιουργεί ο κρατικός και καπιταλιστικός ζυγός παραμένει η συλλογική δύναμη των αγωνιζόμενων από τα κάτω. Ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, στη φτώχια, τον αποκλεισμό, την καταστολή και τον θάνατο. Για την αξιοπρέπεια. Για τη μνήμη. Για έναν κόσμο λεύτερο!
- Αλληλεγγύη στους φοιτητές/τριες, σπουδαστές/τριες και αλληλλέγους/ες που δικάζονται στις 15 Οκτώβρη για την επί 18 ημέρες πολιορκούμενη κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, ενάντια στο ΠΔ 85 και τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Η εκκένωση της κατειλημμένης Πρυτανείας έγινε στο πλαίσιο της κατασταλτικής αναχαίτισης του αγώνα των καλλιτεχνών, όπως συνέβη και με την εκκένωση της κατάληψης Ολύμπια με τη σύλληψη 10 χορευτών/τριών που τελικά αθωώθηκαν.

Συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 στις 9.00
(Πανεπιστημίου 47-49)

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών