H "εισβολή' των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο δεν είναι παρά μία ωμή επίδειξη δύναμης από την πλευρά του αμερικανικού παρακράτους. Μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση σχετικά με τους πυροβολισμούς κατά του Jacob Blake -σύμφωνα με την οποία οι μπάτσοι που τον πυροβόλησαν πισώπλατα δεν θα παραπεμφθούν καν σε δίκη-  εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ μπήκαν στο Καπιτώλιο. Η μάλλον αναμενόμενη άρνηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Mike Pence να ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε το έναυσμα για την είσοδο των οπαδών του Τραμπ, με τις αστυνομικές δυνάμεις επί της ουσίας να παρακολουθούν διακριτικά, και το Πεντάγωνο να έχει αρνηθεί να στείλει δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Οι ίδιες κατασταλτικές δυνάμεις που δεν έχουν διστάσει να αιματοκυλήσουν γειτονιές και διαδηλώσεις επί της ουσίας αποσύρθηκαν διακριτικά προκειμένου οι ακροδεξιοί να πραγματοποιήσουν την εισβολή και να ακυρώσουν προσωρινά την διαδικασία επικύρωσης της εκλογής Μπάιντεν. 

 Το αμερικανικό κράτος και το παρακράτος του έστειλαν με αυτό τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα, καθώς η σχετική φημολογία για επικείμενη κατάσταση που θα θυμίζει πρόβα πραξικοπήματος είχε ήδη δημοσιοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες. Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας εκφράζεται στη γελοιότητα του προσώπου ενός ρατσιστή προέδρου που είναι ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνος τόσο με βάση τον θεσμικό του ρόλο όσο και γιατί κινητοποιεί ακροδεξιές πολιτοφυλακές και δίνει εντολές εκτέλεσης αντιφασιστών μέσω συνεντεύξεων. Απέναντι στην αυτοκρατορία, οι εξεγέρσεις ενάντια στις δολοφονικές πολιτικές του αμερικανικού κράτους έχουν συνταράξει την αμερικανική κοινωνία και το χάσμα ανάμεσα στις ορδές των φασιστοειδών και τις μάζες των εξεγερμένων δεν μπορεί να καλυφθεί από το πολιτικό σύστημα, πολλώ δε μάλλον από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι με επιμονή έπειτα από τις εκλογές καλούσαν σε σταμάτημα των διαδηλώσεων, δίνοντας έτσι και αυτοί το πράσινο φως προκειμένου να καταληφθεί ο δημόσιος χώρος από τους ακροδεξιούς. Η συγκεκριμένη "εισβολή" είναι προϊόν και παράγωγο του αμερικανικού κράτους μια επιλογή εκφοβισμού όσων στέκονται απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση. Η ρητορική των media και των Δημοκρατικών δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς μιλούν για "επίθεση στην τάξη", ενώ ξεκάθαρα οι δυνάμεις που κινούνται σήμερα είναι αυτές της κρατικής και καπιταλιστικής τάξης και βέβαια τα φασιστοειδή ισχυροποιούν τη θέση τους στο δημόσιο πεδίο.  

 Η προσχεδιασμένη και με την συνεργασία των κρατικών δυνάμεων και των μηχανισμών εισβολή των φασιστοειδών στο Καπιτώλιο, είναι τελικά αποτέλεσμα τόσο της πραγματικότητας της στα όρια του εμφυλίου διχασμένης αμερικανικής κοινωνίας, όσο και της κρατικής πολιτικής που εδώ και χρόνια όπως και αλλού, ενισχύει άλλοτε υπόγεια και άλλοτε φανερά τις αντεπαναστατικές και φασιστικές δυνάμεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συστημικό δίπολο, και να επικρέμεται η απειλή του φασισμού ενάντια στους λαούς που αγωνίζονται. Ο δολοφονικός μηχανισμός που είναι υπεύθυνος για εκατομμύρια θανάτους μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων και της πείνας ανά τον πλανήτη, δεν διστάζει εν μέσω της βαθιάς κρίσης του, να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο που δεν καλύπτεται από τα δημοκρατικά φύλλα συκής. Είναι προφανές ότι αν διαδηλωτές του κινήματος βρίσκονταν μέσα στο Καπιτώλιο θα είχε χυθεί εξαρχής πολύ αίμα και η κινητοποιήση των κατασταλτικών δυνάμεων θα ήταν ακαριαία. Σήμερα οι παρακρατικές φρουρές του Τραμπ λειτούργησαν συντονισμένα με κρατικές σε μία επίδειξη δύναμης που ομοιάζει με πρόβα πραξικοπήματος είναι απόλυτα ενδεικτική του προωθούμενου εκφασισμού και αποτελεί μία ευθεία απειλή κατά των μαύρων αμερικανών, των αντιφασιστών, των αγωνιζόμενων αλλά και σαφές μήνυμα εκφοβισμού ενάντια σε εκείνα τα τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας που είτε διαδήλωσαν είτε είχαν θετική στάση απέναντι στους εξεγερμένους. Ενάντια στις παρακρατικές φρουρές και τις δυνάμεις καταστολής που λειτουργούν παραπληρωματικά στα πλαίσια της ολοφάνερα παρακμάζουσας πλέον Αυτοκρατορίας, οι λαοί των ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται μόνο στους δικούς τους αγώνες, στην αλληλεγγύη και στην αντιφασιστική κινητοποίηση ενάντια στην καλλιέργεια συνθηκών επιβολής των παρακρατικών φασιστικών ομάδων στο δημόσιο πεδίο.