Η ZACKIE ΖΕΙ ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ


6 χρόνια πριν, στις 21 Σεπτέμβρη 2018, ο Ζακ Κωστόπουλος/ Zackie Oh δολοφονείται εν ψυχρώ στην Ομόνοια από μπάτσους και νοικοκυραίους. Συγκεκριμένα, ο Ζακ βρέθηκε εγκλωβισμένος και τρομοκρατημένος σε γνωστό κοσμηματοπωλείο της περιοχής, και στην προσπάθεια του να ξεφύγει έσπασε την τζαμαρία του καταστήματος. Αυτό και μόνο άξιζε τον θάνατό του, σύμφωνα με τα μικροαστικά, συντηρητικά μυαλά του καταστηματάρχη, Σπύρο Δημόπουλο, και του μεσίτη παρακειμένου μαγαζιού και γνωστό μέλος ακροδεξιού κόμματος, Θανάση Χορταριά. Την ίδια αιμοδιψή στάση φαίνεται να υιοθέτησαν και τέσσερις μπάτσοι, που ενώ είδαν πως η Ζάκι κείτεται αιμόφυρτη στο έδαφος έσπευσαν να της περάσουν χειροπέδες και να αποτελειώσουν το αποτρόπαιο λιντσάρισμά της.


Από την επίθεση αυτή ο Ζακ καταλήγει νεκρός – ή πιο σωστά δολοφονημένος. Το τέλος της ζωής του σήμαινε την αρχή του διασυρμού του. Προκειμένου να συγκαλυφθεί το έγκλημα, και να την γλιτώσουν “φτηνά” οι δολοφόνοι του, ο Ζακ παρουσιάζεται από τα καθεστωτικά μίντια, τα οποία αποτελούν άριστα φερέφωνα της κυβέρνησης, ως ληστής, τοξικομανής, οροθετικός και ομοφυλόφιλος, που άξιζε όσα έπαθε επειδή “τόλμησε” να παραβιάσει την ιδιοκτησία κάποιου άλλου. Αναπαράγοντας αναχρονιστικά στερεότυπα και ξεδιπλώνοντας όλο το νήμα του μίσους ενάντια σε καθετί “διαφορετικό”, δηλαδή σε καθετί δεν ακολουθεί τα συντηρητικά, πατριαρχικά πρότυπα, τα ΜΜΕ καταφέρνουν να συσπειρώσουν το πιο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας και να το στρέψουν εναντίον της δολοφονημένης Ζάκι, επηρεάζοντας ταυτόχρονα την κοινή γνώμη με μια ψεύτικη ηθική όπου η ιδιοκτησία είναι πιο σημαντική από την ίδια τη ζωή. Παράλληλα, κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να απενεχοποιήσουν τους τέσσερις δολοφόνους μπάτσους, τον Δημόπουλο και τον Χορταριά. Τελικά στην εκδίκαση της υπόθεσης, τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, οι μπάτσοι κρίθηκαν αθώοι, συνεχίζοντας να υπηρετούν τα σκοταδιστικά πλάνα της εξουσίας, ενώ ο καταστηματάρχης και ο μεσίτης καταδικάστηκαν με ποινή-χάδι.


Το σάπιο σύστημα της δικαιοσύνης απέδειξε περίτρανα πως μπροστά στο κεφάλαιο, το κέρδος και την ιδιοκτησία, η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία απολύτως αξία. Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν την δολοφονία της Ζάκι, έχουμε γίνει μάρτυρες δολοφονιών Ρομά για 20€ βενζίνη και για κλεμμένα οχήματα από μπάτσους, του Αντώνη Καργιώτη για ένα εισιτήριο πλοίου από τους υπάλληλους της Blue Horizon, του κρατικού-καπιταλιστικού εγκλήματος στα Τέμπη με 57 τουλάχιστον νεκρούς, πληθώρας φονικών πυρκαγιών και πλημμυρών, δολοφονίες μεταναστών και προσφύγων σε καμπ συγκέντρωσης και στα ανοιχτά νερά, και η λίστα δε φαίνεται να τελειώνει. Το αφήγημα της κυβέρνησης για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την ανομία στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κοινωνία αποξενωμένη, αποστειρωμένη, με το κύριο μέλημα της εξουσίας να είναι η εξόντωση της κοινωνικής βάσης στο βωμό της εύρυθμης λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αγαστή συνεργασία εξουσία και κεφάλαιο, με πιστούς υπηρέτες τους νοικοκυραίους και τα ένστολα τσιαράκια τους οδηγούν την κοινωνική βάση στην πλήρη εξαθλίωση.
Στο πρόσωπο της Ζάκι, ως ενεργή ακτιβίστρια και μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αποτυπώνεται ο αντιπατριαρχικός αγώνας ενάντια στο σάπιο σύστημα που επιβάλλει το μίσος και τον θάνατο. Έχοντας την πάντοτε στη μνήμη μας, να οργανωθούμε στη βάση και με ακηδεμόνευτους, αντιιεραρχικούς αγώνες να αγωνιστούμε ενάντια στην βαρβαρότητα και τη μισαλλοδοξία. Μέχρι να διαλύσουμε κράτος, καπιταλισμό και πατριαρχία, μέχρι να δημιουργήσουμε έναν κόσμο δικαιοσύνης, ισότητας, αγάπης και ελευθερίας.


ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΛΗΣΤΕΙΑ, ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΝΑΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
NO ZACKIE - NO PEACE | FIGHT THE POLICE
ΚΡΑΤΟΣ - ΜΜΕ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΞΕΠΛΕΝΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ, ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ

 

Πορεία Σάββατο 21/9 | 19:00 | Αγ. Βενιζέλου

 

Αναρχική Συνέλευση Φοιτητών/τριών Quieta Movere